Home Landbouwvoertuigen Kverneland voert steeds meer electronische snufjes in software landbouwmachines

Kverneland voert steeds meer electronische snufjes in software landbouwmachines

0
0

Op 23 en 24 augustus 2017 toonde Kverneland in Groesbeek haar noviteiten aan de Europese vakpers. Op de grootste mechanisatiebeurs ter wereld Agritechnica welke van 12 – 18 november 2017 in Hannover wordt georganiseerd zullen deze aan het publiek getoond worden.  Kverneland  heeft haar producten verbeterd en slimme elektronische snufjes in de software van de machines gebouwd.

 

Kverneland iPlough

Kverneland heeft een nieuw framegemonteerd wiel ontwikkeld voor de Isobus gestuurde 2500 i-Plough. Deze maakt het mogelijk om zo dicht mogelijk langs perceelgrenzen, afrasteringen en andere obstakels te ploegen.  Zoals alle combiwielen voor de 2500 i-Plough® kan ook de framegemonteerde variant worden ingesteld via de ISOBUS terminal. De ploegdiepte wordt dan ook vanuit de cabine ingesteld. Door het nieuwe ontwerp van de Variomat parallelstangen staat het wiel zo dicht mogelijk bij de ploeg. Hierdoor blijft de ploegkwaliteit behouden terwijl het voordeel van het wiel voor de gebruiker zo groot mogelijk is. Op de volledig Isobus gestuurde i-Plough kan de ploeg volautomatisch vanuit het veld in de transportstand worden gezet. Hierdoor verandert ook het wiel van dieptewiel naar transportwiel.  Het ‘aanhanger’ transportconcept van de Kverneland i-Plough kan ook worden gecombineerd met een framegemonteerd wiel. De ploeg loopt heel rustig en stabiel achter de trekker, zelfs bij 50 km/u. Hij volgt de trekker net als een aanhanger en dat maakt de 2500i-Plough de comfortabelste en veiligste ploeg op de markt. Het principe van de zwenkende wielen (in plaats van pendelend) op de Kverneland 2500i-Plough wielen blijft ook bij het framegemonteerde wiel behouden. Bij het wentelen op de kopakker geeft dit een soepele en schokloze beweging. Deze constructie reduceert stress op het frame en maakt de ploeg comfortabeler in het gebruik. Het framegemonteerde wiel wordt bij het voorlaatste lichaam gemonteerd en is hiermee beschikbaar voor 5- en 6-schaar 2500 modellen.

 

Kverneland Turbo: de cultivator voor elk seizoen nu ook als gedragen model

Na de lancering van de getrokken Turbo in 6,5m en 8m vult Kverneland de lijn nu aan met de gedragen varianten. Deze komen in 3m en 3,5m starre modellen en 4m, 5m en 6m opklapbaar. De Turbo kan door de krachtige veertanden en verschillende punten in alle seizoenen worden ingezet voor een veelvoud aan bewerkingen van 3cm tot 20cm diep. Voor zowel stoppelbewerking, het inwerken van (groen)bemesting, zaaibedbereiding of het scheuren van grasland. De Turbo kan meerdere machines op het bedrijf vervangen zoals de zaaibedcultivator dankzij zijn smalle tandafstand, en de stoppelcultivator door zijn sterke veertand en ruime framehoogte van 725mm. Met de Turbo kun je door de lage vermogensbehoefte breed werken met een relatief lichte trekker. Het ontwerp van de machine is compact zodat het bij alle trekkers past, ook trekker met beperkte hefkracht. Daarom heeft de gedragen Turbo 4 rijen tanden, versus 5 rijen op de getrokken modellen. De voorste en achterste rijen tanden zijn direct op het framecontour van de machine geplaatst. Een regelmatige tandafstand van 19cm over de gehele werkbreedte voor een vloeiende stroom door de gehele machine. Een Turbo 3m uitgevoerd met egalisatiesleeptanden en kooirol vergt slechts 2,4T hefkracht. Alle frames zijn ontworpen met behulp van FEM (Finite Element Method) berekeningen om schokken bij 40 km/u aan te kunnen maar ook de zwaarste nalooprollen zoals de Actipack.

Kverneland Optima SX

De Optima SX high speed zaaier is opnieuw ontwikkeld voor een juiste zaadverdeling, goede afleg en werksnelheid tot 18km/h. In feite is met dit onder druk staande zaaihuis een nieuwe technologie geïntroduceerd. De zaden worden door een luchtstroom in de voor geblazen. De fijngevoelige zaden worden opgevangen en beschermd door een zacht wieltje. De uitdaging is om het zaaien sneller mogelijk te maken en toch de zaad afleg gelijkmatig en goed te houden voor mais, bieten, bonen en zonnebloemen. Door de geringe wrijving in het zaaihuis is er weinig kracht nodig en kan de Optima SX high speed zaairij zonder extra uitrusting zoals een elektrische generator werken. De Optima SX high speed zaaimachine draait op ISOBUS technologie en heeft de functionaliteit van Geocontrol en Geoseed, zelfs op hogere snelheden. Met de Geocontrol en GPS, is elke elektrisch aangedreven zaairij automatisch aan- of uitgeschakeld op de exacte plaats zodat er geen overlap is en geen gemiste zaden. Geoseed  maakt het mogelijk om in een patroon te zaaien; parallel of ruitvorm. Het voordeel hiervan is dat alle planten evenveel beschikking hebben tot voeding, water en zon zodat ze gelijkmatig kunnen groeien tot een sterke gewas populatie. De nieuwe Optima SX high speed zaaimachine zal worden gepresenteerd op de  Agritechnica en is beperkt beschikbaar in het voorjaar 2018. De zaairijen kunnen worden geleverd op de frames van de Optima TFprofi en de Optima V.

 

Kverneland EcoDrive systeem op de iXdrive landbouwveldspuit

Kverneland introduceert het high performance EcoDrive systeem op de iXdrive zelfrijdende landbouwveldspuit. De combinatie van nieuw ontwikkelde rijmotoren en een slim motor management programma moet de kracht van de aandrijflijn verbeteren, en het brandstof verbruik reduceren. De variabele wielmotoren hebben nu 26 zuigers voor een meer homogene vermogensoverdracht. De automatisch  geschakelde  wielmotoren hebben een 3 stappen regeling. Deze houdt de pomp in zijn optimale werkgebied en verhoogt de efficiëntie in de aandrijving. Omdat er geen extra overbrenging nodig is, zijn de wielmotoren compact en geven weinig krachtverlies en warmte-ontwikkeling. In vergelijking tot de gangbare systemen zijn deze wielmotoren 15% meer efficiënt in het veld en 35% op de weg. Door het gebruik van het EcoDrive transmissie management systeem zal het motor toerental van de iXdrive verlaagd of verhoogd worden afhankelijk van de pk’s die nodig zijn. Dit levert een brandstofbesparing tot 15% op. De Boom Guide sensor technologie zorgt voor een goede balancering zodat  de chauffeur zich volledig op het spuiten kan richten. Boom Guide ProActive heeft extra “rol sensoren” en regelt een links- rechts balancering. Voor het uitbreken van de boom voor de Kverneland HSS (32-40 meter) spuitbomenlijn heeft Kverneland een gepatenteerd systeem ontwikkeld. “Een hydrauliek cilinder tussen het eerste en tweede boomdeel zorgt ervoor dat het tweede boomdeel kan terugvouwen (uitbreken) als er een obstakel geraakt wordt zoals een boom of hoogspanningsmast. Het systeem Boom Guide ProActive regelt de boomhoogte en maakt het mogelijk om sneller te rijden, daardoor is er meer kans op het raken van een obstakel in het veld door de spuitboom. Met deze hydraulische uitbreek mogelijkheid wordt er schade aan de hele spuitboom voorkomen.”

 

Kverneland TLX Geospread

Kverneland introduceert de nieuwe TLX GEOSPREAD weegstrooier in het professionele akkerbouwsegment. Het vernieuwde CentreFlow strooisysteem met 8 hoge capaciteitsschoepen per schijf geeft een juiste overlap, niet alleen in de werkbreedte maar ook in de rijrichting. Met secties per 2 meter, vier weegcellen en de referentiesensor, is de TLX GEOSPREAD geschikt voor het strooien met hoge snelheden onder alle omstandigheden. Met de 8 schoepen per schijf is er bijna geen limiet meer in rijsnelheid, als er maar genoeg overlap is voor een perfect strooibeeld. CentreFlow, de naam zegt het al; de kunstmestkorrels stromen in een ronddraaiende beweging van het hart van de strooischijf naar de schoepen. Het CentreFlow systeem heeft een aantal grote voordelen:

  • Geen beschadiging, geen verpulvering van de kunstmest.
  • Acht schoepen per schijf in plaats van twee. wanneer met hogere snelheden en met de grotere werkbreedtes wordt gestrooid.
  • De smalle secties van 2 meter kunnen van binnen naar buiten en vice versa worden geschakeld, zodat de overlap minimaal is.
  • Zeer secuur strooien op hellingen. Het strooien, terwijl de strooier in een hoek staat, heeft geen invloed op het uitstroompunt van de kunstmest.
  • Het vernieuwde CentreFlow systeem is ook geschikt voor het strooien van organische meststoffen

 

De TLX Geospread heeft ook een nieuw design en een elektrisch afdekzeil komt als optie beschikbaar. Deze is via een ISOBUS terminal eenvoudig vanuit de trekker cabine te bedienen. Kverneland Exacta CL Geospread weegstrooier met professionele strooiertechnologie in middensegment. De nieuwe Kverneland Exacta CL Geospread weegstrooier met een kuipinhoud van 1.300 – 2.800 liter heeft een maximale werkbreedte van 33 meter waarbij de werkbreedte handmatig en automatisch is aan te passen.

Het vullen van de kuip met bijvoorbeeld bigbags gaat eenvoudig, omdat deze strooier een kuipbreedte heeft van  245 cm.  Alle percelen worden mbv een GPS systeem in kaart gebracht zodat de automatische sectieafsluiting perfect is op de kopakkers en in gerende percelen. Er is een perfecte overlap en een minimale onder- en overdosering van kunstmest. Daarnaast heeft het gestrooide perceel een uniformer gewasstand.

 

Bijvoorbeeld, bij het rijden in een geer of een onregelmatig gevormd perceel, begint GEOSPREAD de werkbreedte stap voor stap aan te passen. Een zeer eenvoudige bediening, aangezien de strooierinstellingen automatisch gaan zijn er geen aparte instellingen nodig aan de strooier of in de ISOBUS bediening! Het GEOSPREAD systeem zorgt voor een besparing van 5-15% op meststoffen. Bij gebruik van het GEOSPREAD systeem, zal de relatieve kostenbesparing zelfs groter zijn als de gemiddelde perceelsgrootte kleiner is. De Exacta CL GEOSPREAD is de ideale weegstrooier voor vele akker- en veehouders.