Home Fruitteelt Sensing apparatuur moet rendement fruitteler verbeteren

Sensing apparatuur moet rendement fruitteler verbeteren

0
0

Een camera met daarin twee ogen die het fruit aan de fruitbomen tot 4.70 m hoogte kan waarnemen, moet het rendement van de fruitteler verbeteren in de toekomst. Dat denkt onderzoeksinstituut Delphy die de ‘pilot’ met de intelligente vruchtenteller (intelligent fruitvision) dit jaar in Nederland uitzet. Deze bijzondere innovatie was o.a. te zien tijdens de tweejaarlijkse Appeldag die bij fruitteeltbedrijf Van Oskam in Neerijnen werd georganiseerd.

 

De intelligente vruchtenteller rijdt langs de fruitbomen, filmt en detecteert aan de hand van videobeelden de vrucht. Deze data wordt opgeslagen en daar waar de videobeelden elkaar kruizen kan ook de maat van de vrucht (dus diameter van het fruit) gelezen worden. Aan de hand van GPS-data is nauwkeurig te bepalen waar het meeste fruit zich bevindt in de boomgaard. “De variatie is nu met behulp van taakkaarten al duidelijk af te lezen”, aldus een woordvoerder van Delphy.

Met deze gegevens kan een fruitteler een inschatting maken hoeveel fruit er hangt aan de boom en daarop anticiperen omtrent het aantal benodigde plukkers, fruitkisten, sorteren en de uiteindelijke opbrengst en rendement.

Verder werd ook ingegaan op de sensing wereld de komende jaren zoals de inzet van bodemscanners aan de hand van straling, bodemanalyses voor EC, pH, gewassensing met behulp van vliegtuigbeelden.